top of page

5 TO 12

5 TO 12

ONLY IN DUTCH, BECAUSE IT'S A LOCAL PROJECT

Zin om deze zomer iets te maken? We hebben je creatieve brein nodig om samen een muziekstuk te maken voor het klimaat!

Het is vijf voor twaalf wat het klimaat betreft, maar dit is ook de naam van het muziekstuk dat op 24 oktober tijdens OORtreders Festival gespeeld wordt op de markt van Neerpelt. Alleen... dit muziekstuk is nog onbestaande. We willen graag met zoveel mogelijk mensen dit stuk maken om samen alarm te slaan en een steeds luider wordend signaal te geven. Een signaal dat weerklinkt over heel Pelt en stopt met spelen om klokslag 5 voor 12. 

Je kan meedoen door je eigen bezorgdheid, mening, slogan, gevoelens te uiten in een kort en krachtig muziekfragment voor beiaard of slagwerk of... Of misschien ben je eerder een klokkenluider die beat, melodie of soundscape maakt in de vorm van een ringtone? Alles kan. Alle ingezonden muziekfragmentjes worden samengebracht tot één groot muziekstuk.

Als je wilt meedoen, dan kan je de beiaard zelf eens zien of zelfs bespelen. Klim dan een keer op een zaterdag om 11 uur de toren in tijdens het wekelijkse marktconcert. De deur staat voor je open...

Lees voor het componeren eerst nog onderstaande informatie door en dan kan je aan de slag. Heb je nog andere ideeën, voorstellen of wil je meer informatie, stuur een mail naar verheyenjan@gmail.com. Composities moeten voor 20 september worden ingezonden.

COMPOSING?

SHORT MANUAL (ONLY IN DUTCH)

Wij zijn op zoek naar korte muziekfragmenten van maximaal 40 seconden. Wij verzamelen eind september alle fragmenten en puzzelen dit samen tot één concertstuk dat ergens in de voormiddag fragmentarisch begint en zeker eindigt om 5 voor 12. Vanaf dan klinkt alleen nog de nagalm van de klokken en zal de grootste klok blijven luiden tot 12 uur.

Voor dit concert wordt de torenbeiaard maar ook onze nieuwe tourbeiaard ingezet. Daarnaast ook de percussiegroep Slaen en wie weet, nog wel andere instrumenten, als jij met een goed voorstel komt! We staan voor alles open.

Voor de compositie is het van belang om de volgende gegevens van de beiaarden te weten. Vind je dit te ingewikkeld, maar wil je toch iets insturen, hou je zeker niet in. Wij passen het muziekfragment indien nodig wel aan.

Torenbeiaard: 48 klokken, transponeert een sext omhoog. Een do op het klavier klinkt als een la. Het klavier begint met een onder-sol (grootste luidklok) die eigenlijk klinkt als een mi (e1). Dan gaat het klavier verder met een do (klinkt dus als een la (a1)) en dan gaat het klavier chromatisch vier octaven verder tot do (die klinkt als la (a5)). Er is ook een pedaal, dat verbonden is met het klavier. Het laagste 1,5 octaaf van de klokken (tot la) kan met pedaal bespeeld worden. 

Tourbeiaard: 43 klokken, staat in do gestemd (dus geen transpositie!). Omvang: 3,5 octaven: van sol (g2) chromatisch tot re (g6). Ook hier is het laagste octaaf aangekoppeld aan het pedaal. De laagste noten kunnen dus ofwel met de hand ofwel met de voeten aangeslagen worden.

bottom of page